Headlines News :
Home » » 'Usah jadikan lawak alasan bebas persenda agama'

'Usah jadikan lawak alasan bebas persenda agama'

Written By zabidi on Wednesday, 27 July 2022 | July 27, 2022


KUALA LUMPUR: Penyanyi lagu parodi terkenal, Azman Naim meluahkan pandangan terhadap isu lawak mempersendakan agama, menyentuh sensitiviti dan berbaur perkauman hangat diperkatakan, baru-baru ini.

Menerusi entri dalam Instagram (IG), Azman berkata, lawak jenaka perlu ada batas dan tidak boleh sewenang-wenangnya biarpun dalam medium media sosial.

Azman menyelar pandangan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat Parti MUDA, Lim Wei Jiet menerusi akaun Twitter yang beranggapan penahanan reman pengasas bersama Crackhouse Club House, Rizal Van Geyzel sebagai satu percubaan untuk menidakkan kebebasan bersuara.NT

"Semua benda kena ada batas. Tidak semua benda boleh buat lawak, lebih lagi, membabitkan isu agama dan bangsa. Bukan semua benda boleh dikategorikan dalam ruang kebebasan bersuara.

"Jangan mula, jangan jadikan normalisasi dan kena ada had. Kita duduk dalam negara pelbagai agama, kaum dan budaya.

"Benda ini rapuh. Kalau salah 'tuning', boleh jadi padang jarak, padang tekukur.

"Banyak lagi benda boleh dijadikan bahan lawak. Apabila muncul pihak liberal yang menyokong dan 'mastermind' kepada gerakan ini, saya tak boleh diam," kongsinya dalam IG.

Kata Azman, tindakan berlawak menggunakan sentimen agama dan perkauman kemudian dikelaskan sebagai kebebasan bersuara tidak boleh dijadikan lawak biasa.

"Sampai bila perkara ini nak diteruskan? Sampai orang terima atau mati bertikam sesama sendiri?

"Saya bukan orang alim. Saya jahat, tetapi jangan sentuh hal agama dan kaum. Seperti mana saya menghormati agama dan kaum lain, begitu juga saya harap sebaliknya," katanya.

 

Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. Berani Kerana Benar - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER