Headlines News :
Home » , » `Orang bola' wajar jadi presiden MFL

`Orang bola' wajar jadi presiden MFL

Written By zabidi on Monday, 15 March 2021 | March 15, 2021

KUALA LUMPUR: Dengan kejutan yang diberikan Datuk Hamidin Mohd Amin selepas mengumumkan mahu melepaskan jawatan sebagai presiden Liga Bolasepak Malaysia (MFL), siapa yang akan menjadi orang 'nombor satu' badan pengendali liga itu selepas ini?

Hamidin yang kekal menerajui Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) untuk penggal 2021-2025 sudahpun memberi bayangan di mana kerusi terbabit perlu diisi dengan 'orang luar' dan bukanlah dalam kalangan individu dari badan induk itu.

Pada sidang media selepas Kongres Tahunan FAM ke-57 di Putrajaya kelmarin, Hamidin enggan sekiranya presiden MFL itu dipilih dalam kalangan EXCO meskipun badan induk sememangnya sudah memiliki wakil dalam lembaga pengarah organisasi itu.


Bagaimanapun, bekas Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri Ridzuan Sheikh Ahmad berpandangan sebaliknya apabila melihat kerusi penting itu wajar diisi oleh 'orang bola' dengan satu daripada timbalan presiden FAM ketika ini sepatutnya menerajui organisasi itu.

"Saya berpandangan eloklah jawatan Presiden MFL itu dipegang oleh satu daripada timbalan presiden sedia ada khususnya timbalan presiden yang senior. 'Kepala' mestilah dari FAM kerana badan induk itu pun memang berkait rapat dengan MFL.

"Kepala' yang baru itu nanti bolehlah kalau mahu memilih mana-mana individu yang difikirkan boleh menyumbang untuk membantu, tiada masalah untuk ambil orang luar menyertai mereka dalam kabinet MFL selepas itu.

"Walaupun saya dimaklumkan Hamidin tidak mahu EXCO nya jadi Presiden MFL tetapi kalau ditanya pandangan, saya berpendapat timbalan presiden boleh mengisi tempat itu sebagai orang nombor satu," katanya kepada BH Sukan.

Dalam masa sama, Ridzuan menjelaskan keputusan Hamidin melepaskan jawatan presiden MFL untuk memberi tumpuan kepada FAM sememangnya satu keputusan yang baik.

"Di FAM pun, memang sudah banyak kerja yang perlu dilakukan Hamidin. Jadi baguslah dia melepaskan jawatan di MFL supaya dia boleh terus membawa FAM dan bola sepak negara ke tahap lebih tinggi," katanya.

Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. Berani Kerana Benar - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER