Headlines News :
Home » » Bagaimana Mahu Dapatkan Telur Separuh Masak Yang Sempurna

Bagaimana Mahu Dapatkan Telur Separuh Masak Yang Sempurna

Written By zabidi on Sunday, 28 June 2015 | June 28, 2015

Masa kanak-kanak dahulu, ibu kami selalu masak telur separuh masak makan dengan nasi lemak. Masa kanak-kanak semua nampak mudah sehinggalah menjengah dewasa, baru kami tahu rupanya ada rahsia tertentu untuk dapatkan telur separuh masak yang terbaik.

Kali ini kami mahu kongsikan bersama anda bagaimana cara-cara untuk mendapatkan telur separuh masak atau telur rebus sempurna. Bagi membuktikan perkara ini betul, kami telah lakukan sendiri megikut kiraan masa yang sebenar. 
  Mula-mula, beli telur ayam sebanyak mana yang anda mahu.
5
Kemudian jangan lupa bersihkan dulu telur ayam tersebut ya. Kebersihan untuk anak-anak kita makan penting ya makcik, akak di rumah (baca dalam nada suara Chef Wan)
3
Bila sudah basuh, maka kita kena tentukan sama ada kita nak makan telur separuh masak atau mahu makan telur rebus sepenuhnya yang selalu makan dengan nasi lemak rendang itu.
Keadaan telur ayam direbus berbeza masa akan menghasilkan tekstur dalam telur yang berbeza. Tengok, kami ajar rebus macam ajar kelas Sains. Jika anda rebus telur dua minit, telur akan jadi macam ini
8
Siap boleh cicah lagi dengan serunding cheese roll kami
2
Jika anda masak dalam masa 4 minit sehingga 4 minit setengah, dapat telur yang macam ini, putih dia sudah cantik dan kuning dia masih lagi belum masak sepenuhnya. Lazat dah jika dapat yang ini pun.
10
Kami suka telur yang sudah masak sebegini, makan dengan sedikit kicap manis
9
Manakala jika anda masak dalam masa 8 minit, anda akan dapat telur ayam yang sudah masak sepenuhnya belaka. Sesuai untuk bagi orang masa kenduri kahwin
7
Telur ayam yang sudah masak sepenuhnya begini juga sesuai untuk dijadikan bahan dalam masak merah
1

Kami kongsikan dan terangkan kepada anda, antara kaitan masa dan juga tahap kemasakan telur dalam gambar di bawah ini.
Cara yang kami gunakan ini ialah dengan mendidihkan air sehingga menggelegak di dalam periuk. Kemudian, matikan api dan masukkan telur (set masa untuk dapatkan tekstur telur ayam kegemaran anda).
Tidak perlu tutup periuk. Malah periuk juga boleh dialihkan daripada dapur. Cara ini sesuai bagi mereka yang ada banyak kerja di dapur kerana tidak perlu menjaga api setiap masa.
4
2 minit
Putih telur belum lagi membentuk dan kuningnya masih mentah
4 minit
Putih telur sudah masak, tetapi kuningnya masih melekit-lekit
6 minit
Putih telur sudah masak, tetapi bahagian tengah kuningnya masih belum masak sehabisnya
8 minit
Putih dan kuning telur sudah masak, tapi kuning telur masih lagi lembut
10 minit
Okay, sudah masak sepenuhnya dan boleh berhenti gosip sementara tunggu telur ayam masak tadi
Selepas selesai masak, jika anda ingin kupas telur yang sudah rebus sepenuhnya tadi, ambil dan letakkan di dalam air sejuk untuk memudahkan proses tanggal kulit atau mak kita lebih suka panggil – “eh angah, tolong mak kopek telur ayam ni boleh” – saranan kami, pecahkan dari bahagian bawah dahulu
12
Bila sudah pecahkan dari bawah (bahagian bawah telur ayam ialah bahagian yang gemuk, bukan yang runcing itu)
11
Tetapi kupaslah macam mana pun, janji boleh makan. Biasanya kami kupas jadi cacat teruk telur. Bukan apa, jika molek-molek masak cantik, nanti ke dalam perut juga perginya.
6
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Merebus Telur
Perbezaan Suhu
Telur yang baru dikeluarkan daripada peti sejuk mengambil masa sedikit lama untuk masak.
Saiz Telur
Lagi besar saiz telur ayam tersebut maka lagi lama masa diambil untuk memasak
Kuantiti Air Menentukan Masa Merebus
Lagi banyak air, lagi pantas ia akan mengambil masa untuk merebus (berbeza mengikut jumlah telur) dan jika terlalu sedikit air, suhu air pula akan cepat jatuh maka akan menghasilkan telur yang tidak masak.
Kami biasa buat, letak air banyak sikit dari permukaan telur. Kiranya telur akan tenggelam sedikit lebih kurang 1 sentimeter (betulkan kami jika salah bab sukatan air ini).
Kesimpulannya ketika melakukan eksperimen memasak telur rebus ini, kita akan belajar daripada sukatan air sehinggalah masa rebusan yang tepat. Yang bab saiz telur itu memang ada kesan juga. Apa-apa pun, kami sangat mengalu-alukan perkongsian anda semua bagi mendapatkan hasil rebusan telur ayam yang sempurna.
Ini baru bab rebus telur, baru kami tahu betapa hebatnya ibu-ibu di atas dunia ini memasak. Nampak mudah pada luarannya tapi dari latihan rebus telur banyak kali jugalah kita akan belajar. Jom layan gambar apa yang anda boleh buat denga telur rebus orang kenduri kahwin bagi.
Telur masak merah makan sekali dengan kicap manis
telur4
Boleh juga masak kari atau gulai
telur2
Kami pantang jumpa nasi lemak rendang ada telur rebus
telur1
Jika anda gigih ingin tahu, cuba tanya mak cik jual nasi lemak bungkus, kami jamin dia ada tips yang lagi menarik
telur3
Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. Berani Kerana Benar - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER