Headlines News :
Home » » Wujudkan undang-undang lebih tegas pelihara kesucian Islam

Wujudkan undang-undang lebih tegas pelihara kesucian Islam

Written By zabidi on Wednesday 27 July 2022 | July 27, 2022


Oleh Shafezah Abdul Wahab -

 Video seorang lelaki memaki Nabi Muhammad SAW dan Islam tular di media sosial yang membawa kepada penahanan individu terbabit kelmarin, menunjukkan keperluan melihat kembali isu perundangan sedia ada.

Penghinaan Islam menjadi isu sensitif yang boleh menjejaskan perpaduan. Islam adalah agama Persekutuan dan dianuti lebih separuh rakyat di negara ini. Justeru, perbuatan mencemarkan kesucian dan memperlekehkan Islam boleh mencetuskan kemarahan umat Islam.

Apatah lagi sudah timbul tanggapan orang Islam dan agama itu sendiri mudah dihina serta dipermainkan, termasuk daripada orang seagama seperti berlaku dalam kes wanita menghina Islam dengan menanggalkan pakaian di khalayak awam selepas mendakwa menghafaz 15 juzuk al-Quran.

Apa yang berlaku menunjukkan penghinaan terhadap Islam di media sosial masih tidak dapat ditangani sebaiknya menerusi sistem perundangan sedia ada. Tiada peruntukan jelas dan tegas mengenai penghinaan Islam dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ketika ini, kesalahan menghina agama hanya boleh didakwa di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan 233 Akta Komunikasi. Undang-undang syariah pula hanya boleh menghukum jika sabit kesalahan individu Muslim menghina agama Islam. Namun, ia tidak boleh menggunakan peruntukan sama terhadap individu bukan Islam.

Undang-undang syariah dalam konteks media sosial juga mempunyai beberapa kelemahan mengakibatkan kesukaran membuat pendakwaan dan pensabitan kes kerana skop kesalahan menghina agama terlalu umum dan kabur.

Hukuman berat perlu diberikan kepada pelaku supaya menjadi iktibar dan pengajaran sangat penting kepada seluruh rakyat agar saling hormat-menghormati. Ironinya, ini bukan kes pertama seumpamanya kerana sebelum ini sudah kerap sensitiviti umat Islam terus dicabar.

Tindakan perundangan

Kepemimpinan negara diterajui umat Islam perlu bangkit bersama masyarakat mengambil tindakan dan menghukum terhadap mana-mana individu cuba mencetuskan sensitiviti agama serta perkauman boleh menggugat keamanan negara berdasarkan pelbagai saluran, termasuk perundangan.

Keamanan asas utama menegakkan Islam, sekali gus memaju dan memakmurkan negara. Kedaulatan Islam pasti tercalar jika keamanan negara tergugat dan mustahil untuk menegakkan syariat Islam jika negara terus diganggu-gugat sebegini.

Pada masa sama, perlu diperhatikan konteks dan aspek faktor penghinaan terhadap Islam yang berkait rapat dengan isu pendidikan, hubungan etnik dan politik serta undang-undang.

Dalam konteks umat Islam sendiri, kefahaman terhadap agama, didikan ibu bapa dan pengaruh pemikiran liberalisme sangat berkait rapat dengan isu pendidikan serta pemantapan dakwah di negara ini.

Politik dan undang-undang turut dikaitkan sebagai antara aspek boleh menyebabkan berlakunya penghinaan Islam di negara ini.

Malah, berdasarkan pengamatan, isu agama turut dimainkan, terutama menjelang pilihan raya yang lazimnya mengakibatkan tercetusnya perbuatan dan percakapan yang memperlekehkan agama.

Akhirnya, keberanian melakukan perbuatan menghina agama Islam juga bertitik tolak daripada tiadanya peruntukan jelas dalam Perlembagaan Persekutuan. Ini mendorong sesetengah pihak memburukkan serta merendahkan imej Islam tanpa rasa takut dikenakan tindakan undang-undang.

Justeru, sudah tiba masanya kerajaan meminda peruntukan dalam Perlembagaan atau mewujudkan Rang Undang-Undang (RUU) lebih tegas untuk memastikan insiden penghinaan kepada Islam tidak lagi berlaku sama ada orang Islam sendiri mahupun bukan Islam.

Penulis adalah Pensyarah Kanan Fakulti Komunikasi & Pengajian Media, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Melaka

 

Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. Berani Kerana Benar - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER