Headlines News :
Home » » Pembangunan bandar pintar mampu mendepani COVID-19

Pembangunan bandar pintar mampu mendepani COVID-19

Written By zabidi on Friday 10 September 2021 | September 10, 2021

 


Oleh Mohd Rozaimy Ridzuan 

 Sebelum pandemik COVID-19, banyak negara membangunkan bandar pintar untuk mengurangkan cabaran dalam menguruskan perbandaran seperti jenayah, kesesakan lalu lintas, sistem pengurusan sampah dan pencemaran.

Bagaimanapun, pandemik menyebabkan semakin banyak negara secara kolektifnya memberi fokus kepada sains dan teknologi dengan cara mengaplikasikan bandar pintar demi mengharungi kejutan dan krisis bersifat global ini.

Penggunaan kecerdasan buatan (AI), internet benda (IoT), data raya dan teknologi baharu lain dioptimumkan untuk memerangi pandemik itu. Kajian sarjana membuktikan pelaksanaan bandar pintar mengurangkan impak negatif pandemik.

Bandar pintar juga dapat mencegah dan mengawal pandemik tanpa perlu melaksanakan dasar kawalan pergerakan ketat kerana manfaat teknologi itu, terutama pengurusan maklumat berkaitan COVID-19.

Melalui teknologi bandar pintar, pembuat dasar dapat meningkatkan tadbir urus bandar melalui keputusan tepat dan responsif seperti di China, Korea Selatan dan India.

Bandar besar di China seperti Beijing, Shanghai dan Hangzhou membangunkan projek bandar pintar sejak sedekad lalu. Dilengkapi teknologi 5G, kamera beresolusi tinggi dan termometer inframerah, penggunaan robot dapat mengimbas suhu 10 orang secara serentak dalam radius 5 meter.

Hangzhou 'City Brain' umpamanya, dapat membantu kerajaan mengetahui jumlah penduduk disahkan positif COVID-19 dengan segera, sekali gus membolehkan pihak berkuasa pantas mengambil tindakan selanjutnya.

Korea Selatan sejak 2000 lagi, melaksanakan pelbagai projek bandar pintar dan membangunkan kerangka dasar bandar pintar. Epidemic Investigation Support System (EISS) dibangunkan untuk memantau penyebaran jangkitan epidemiologi yang membantu kerajaan mendepani pandemik melalui analisis data COVID-19.

Di India pula, peranti pintar seperti robot dilengkapi teknologi radiasi Ultraviolet-C dibangunkan untuk membersih dan membasmi kuman pada objek dan tempat. Integrated Command and Control Centers (ICCCs) dengan kamera pengawasan, rangkaian gentian optik, perkhidmatan pintar didayakan sensor dan modul tadbir urus berasaskan aplikasi membantu negara itu menangani pelbagai cabaran berkaitan COVID-19.

Talian bantuan, Hunger Helpline juga diwujudkan untuk memberi makanan kepada penduduk terkesan dengan pandemik.

Ternyata, pandemik COVID-19 faktor penyumbang pembangunan bandar pintar kerana teknologi ini mampu menawarkan penyelesaian secara inovatif.

Kerajaan Malaysia sendiri sedang mempergiatkan usaha membangunkan bandar pintar secara menyeluruh. Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, dilaporkan berkata Malaysia berharap membangunkan sekurang-kurangnya lima bandar pintar menjelang 2025.

Projek bandar pintar sudah mula dibangunkan di Selangor dan Pulau Pinang, selain secara spesifik di Kota Kinabalu, Kuching, Kuala Lumpur, Iskandar Puteri di Johor dan Kulim.

Aplikasi MySejahtera adalah sebahagian mekanisme penting dalam bandar pintar tetapi masih ramai menggunakan buku rekod apabila memasuki premis perniagaan hingga boleh menyukarkan kerajaan mengesan kontak rapat sekiranya berlaku kes positif di premis terbabit.

Sistem Pengecaman Lokasi Panas untuk Libat Urus Dinamik (HIDE) juga diperkenalkan bagi membendung penularan COVID-19. Sistem ini menggunakan analisis data raya dan AI yang mampu membuat ramalan ke atas sesebuah premis berpotensi menjadi titik panas penularan COVID-19 dalam jangka tujuh hari.

Diharapkan Rangka Kerja Bandar Pintar Malaysia disediakan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dapat diterjemahkan dalam bentuk tindakan demi menyelaraskan pembangunan bandar pintar yang selama ini dibangunkan penggerak bandar pintar yang bekerja secara sendiri.

Dapatan kajian dijalankan pengkaji menunjukkan bandar dilengkapi teknologi 5G lebih berjaya mendepani pandemik COVID-19 menerusi teknologi seperti teleperubatan dan pengawasan pintar.

Oleh itu, penggunaan teknologi 5G di negara ini perlu segera diperluaskan untuk mendukung projek bandar pintar yang memerlukan teknologi tanpa wayar generasi baharu. Diharapkan penggabungan syarikat telekomunikasi Celcom Axiata Bhd (Celcom) dan Digi.Com Bhd (Digi) mampu mempercepatkan pelaksanaan rangkaian 5G serta memudahkan penyediaan sambungan internet berkelajuan tinggi di seluruh negara.

Penulis adalah Pensyarah Dasar Awam di Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Raub

Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. Berani Kerana Benar - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER