Saja je nk tambah koleksi masakan berasaskan peria.. slalu mak bt peria grg telur.. tp mak mertua bt sambal sdap la plak.. mudah je spt sambal ikan bilis cuma + peria.
Bahan-bahan ( 2 @ 3 orang )
- 3 ulas bwg putih & bwg merah, 1 cm halia } di hiris @ ditumbuk
- Sehelai daun pandan
- Ikan bilis ( ikut kesesuaian ) } tumbuk lebam2 je @ goreng
- 5 sb cili kisar (+ - ikut kesesuaian)
- Asam keping @ Air asam jawa
- Garam & gula secukup rasa
- Perasa (jika perlu)
- 100 gm peria ( di rendam dlm air garam )
- Note :~ 1. tujuan peria d rendam dlm air garam utk myingkirkn sisa racun & mgurangkan rasa pahit peria @ rendam dlm air basuhan beras ( petua mak ) tp mak kata yg pahit tu la jd ubat. ~ 2. campurkan sdikit garam ketika hendak merebus cili kering u
Cara-cara
- Tumis daun pandan, bawang & halia hingga naik bau & kekuningan.
- Masukkan cili kisar & sedikit air kacau rata agak kering masukkan ikan bilis tumbuk & asam kacau lagi sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan peria, garam & gula secukup rasa jika suka berkuah boleh tambah sedikit air. kacau sehingga peria masak. siap dinikmati. ( gambar peria blm d potong )
- Jika guna ikan bilis goreng masukkan pada cara @ no 3. Selamat mencuba.
Post a Comment