Resipi stim ikan yg simple tp rasa lebih kurang sama dgn restoren tom yam..meh la try..bahan2 pn mudah carik..
Bahan-bahan (3-4 )
- -1 ekor ikan siakap, cuci bersih n kelar, lumur dgn garam, lada sulah dan 5-6 ulas bwg putih yg ditumbuk,ketepikan
- Lumur ikan dgn garam, Lada sulah & 5-6 ulas bwg putih yg ditumbuk
- Ketepikan..
- -Bahan utk kuah stim-
- -5 ulas bwg putih tumbuk kasar
- - 2 bj cili api-hiris (ikut tahap kepadasan masing2.. nak lg pedas,letak lebih
- -seinci carrot- potong mcm batang mancis,(jullien)
- -seinci halia muda- potong mcm btg mancis gak, sedap letak lebih..
- -2 btg serai,ketuk
- -tomato-hiris
- -2 tangkai daun bawang-hiris panjang
- -2-3 bj asam boi utk stim (nm lain plum jeruk.. ada jual kat pasar @ pasaraya.. xbuh pn xpe..
- -1 1/2 bj asam limau-perah ambik air jer..
- - 1/2 cwn air dicampur dgn 1 sd besar tepung jagung
- -sedikit daun ketumbar jika suka-hiris kasar
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- masuk air dlm kuali yg dalam dan agak2 muat ikan, biar air gelegak dulu baru masuk ikan..
- tutup kuali dan balik2 kan ikan tadi..biar masak serata.. agak dah masak,angkat ikan..tp hati2 jgn smp hancur..
- Angkat ikan,letak dlm pinggan besar, air lebihan rebus tu buang sbb tkt hanyir..
- dalam kuali lain, masuk 2-3 cwn air, masuk semua bahan kecuali air limau, tepung jagung yg dibancuh, asam boi n tomato...
- bila air dah gelegak, baru masuk asam boi, tomato
- perasakan kuah stim ni, garam,aji n air limau nipis..ikut suka nk masin ke,masam ke..
- baru masuk air bancuhan tepung jagung td.. agak dah masak cucur atas ikan..
- baru tabur daun ketumbar yg dihiris kasar td.. baru umph.. tp pada yg xsuka bau dia..xyah bubuh..
- k..slamat mencuba...
Post a Comment