Headlines News :
Home » » Virus Zika ancam dunia

Virus Zika ancam dunia

Written By zabidi morad on Monday, 5 September 2016 | 2:23 pm

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH 

Sukan Olimpik 2016 yang berlangsung di Rio de Janeiro, Brazil sudah pun melabuhkan tirai pada 21 Ogos lalu. Negara tersebut bukan sahaja meninggalkan memori manis buat atlet dan peminat sukan dunia, malah dikaitkan dengan punca penyebaran virus Zika yang pastinya sesuatu yang membimbangkan.

Malaysia sebelum ini turut meminta garis panduan daripada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dan WHO berhubung isu virus Zika.

Sementara itu, WHO ketika itu menolak seruan agar Sukan Olimpik Rio dipindahkan atau ditangguhkan berhubung jangkitan Zika.

Menurut pertubuhan itu, cadangan ini “tidak akan mengubah dengan banyaknya” penyebaran virus itu, yang dikaitkan dengan kecacatan serius terhadap bayi yang baru dilahirkan.

Sebelum berlangsungnya sukan berprestij dunia itu, 150 saintis, doktor dan pejuang etika perubatan antarabangsa menulis sepucuk surat terbuka kepada WHO untuk meminta sukan itu dipindahkan dari Rio de Janeiro atau ditangguhkan penganjurannya akibat virus tersebut.


Antara Februari dan April 2016, Kementerian Kesihatan Brazil merekodkan kebarangkalian 91,387 kes berkaitan virus Zika, manakala jumlah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan berkaitan virus Zika ialah 4,908 pada April.

Ketika Sukan Olimpik berlangsung, penduduk dunia seolah-oleh melupakan Zika sehinggalah virus ini tiba-tiba sahaja menular di AsiaTenggara sebaik-baik sahaja sukan tersebut tamat.

Malangnya, ancaman Zika kini sudah memasuki Malaysia, dengan seorang wanita dari Klang yang baru pulang dari Singapura disahkan positif sebagai kes pertama di negara ini.

Anak wanita berkenaan di Singapura dilapor turut dijangkiti virus Zika, namun ujian ke atas suaminya yang turut sama ke Singapura, didapati negatif.

Sebelum kes ini lagi, kebimbangan jelas semakin meningkat dalam kalangan rakyat Malaysia ekoran penularan kes Zika di negara-negara jiran.

Di Singapura, seorang wanita hamil antara 38 kes Zika terkini yang dikesan di sana (empat bukan daripada kelompok yang sedia ada), menjadikan jumlah keseluruhan meningkat kepada 189 kes (3 September) di Republik itu. Kerajaan negeri Johor sebelum ini telah pun mengambil langkah mempertingkatkan kawalan di enam pintu masuk sebagai langkah berjaga-jaga.

Di Thailand pula, jumlah kes Zika semakin meningkat dengan 97 orang didiagnos dengan penyakit itu dalam tempoh separuh pertama tahun ini.

Dalam pada itu, WHO sebelum ini memberi amaran virus Zika, yang disebabkan gigitan nyamuk mungkin tersebar secara meluas di seluruh benua Amerika.

Virus itu dikesan kali pertama pada spesies monyet sekitar 1947.

Ia tersebar secara besar-besaran di Amerika apabila jangkitan pertama kali dikesan di Brazil pada Mei tahun lalu.

Setakat ini boleh dikatakan hampir tidak ada vaksin khusus untuk menangai wabak penyakit bawaan nyamuk. Kalau adapun, kesan vaksinnya hanya untuk tempoh masa yang tertentu.

Virus zika yang disebabkan oleh nyamuk Aedes merebak di sebahagian Amerika Latin dan Caribbean telah menimbulkan kebimbangan malah ia dikatakan penyebab bayi yang dilahirkan berkepala kecil di Brazil dan berkemungkinan turut menyebabkan beberapa isu kesihatan yang lain.

Memetik laporan AP, virus Zika (ZEE-ka) ditemui kali pertama pada monyet di Uganda pada tahun 1947. Namanya diambil dari sebuah hutan Zika iaitu lokasi virus itu ditemui.

Virus Zika disebarkan melalui gigitan nyamuk daripada jenis yang sama yang menyebarkan penyakit tropika yang lain seperti demam denggi, chikungunya dan demam kuning.

Tersebar melalui seks

Jika sebelum ini, Zika dilaporkan tersebar menerusi gigitan nyamuk Aedes, namun kini virus ini juga boleh disebarkan melalui hubungan seks.

Menurut kajian, virus Zika boleh berada dalam badan manusia selama 21 hari sehingga enam bulan.
Sekiranya orang yang dijangkiti mengadakan hubungan seks pada tempoh berkenaan, ia mendedahkan risiko menjangkiti pasangan mereka.

Untuk lelaki, virus Zika boleh berada dalam air mani selama enam bulan. Untuk kaum wanita, virus Zika boleh terkandung dalam cecair faraj atau vaginal fluid sehingga dua bulan.

Ini bermakna jika wanita yang dijangkiti virus Zika melakukan hubungan seks dalam lingkungan dua bulan, risiko pasangan mereka dijangkiti virus Zika adalah tinggi. Manakala jika kaum lelaki yang dijangkiti virus Zika melakukan hubungan seks dengan pasangannya, risiko pasangan mereka mendapat virus Zika adalah tinggi dalam tempoh enam bulan ini.

Tiada ubat khusus

Pakar berpendapat, orang yang dijangkiti virus Zika ini tidak jatuh sakit. Biasanya mereka hanya mengalami gejala ringgan seperti deman, ruam, sakit sendi dan mata merah yang hanya untuk tidak kurang dari seminggu.
Tiada ubat yang khusus dan tiada vaksin yang dibangunkan untuk itu yang berlaku untuk beberapa penyakit tropika lain yang menyebabkan wabak berkala.

Di Brazil, ada bukti yang mengaitkan virus Zika yang menjangkiti wanita hamil akan menyebabkan kecacatan kelahiran yang dipanggil microcephaly di mana kepala bayi yang baru lahir adalah lebih kecil daripada biasa dan otak bayi mungkin tidak berkembang dengan baik.

Menurut Pakar  Perubatan Dalaman Hospital Pakar KPJ Johor, Datuk Dr. M.Singaraveloo, orang ramai boleh melindungi diri mereka daripada gigitan nyamuk dengan menggunakan penghalau serangga dan memakai baju lengan panjang serta seluar terutama pada waktu siang. Apabila nyamuk cenderung untuk menjadi yang paling aktif.

Tambahnya, menghapuskan tempat pembiakan dan mengawal populasi nyamuk boleh membantu mencegah penyebaran virus.

“Bayi dalam kandungan paling berisiko sekiranya si ibu dijangkiti virus Zika. Zika boleh tersebar menerusi jangkitan kuman kepada janin dan peringkat janin yang paling berisiko dijangkiti virus tersebut adalah dalam tempoh kehamilan tiga bulan pertama.

“Sindrom microcephaly disebabkan virus zika akan menyebabkan seseorang kanak-kanak berhadapan kecacatan mental sehingga membataskan kecerdasan pergerakan otot seumur hidup mereka,” katanya.
Virus Zika juga boleh dijangkiti melalui hubungan seksual dan konteks seksual di sini termasuk hubungan seks biasa, melalui seks luar tabii dan seks oral.

Penggunaan kondom sangat penting dan boleh mengurangkan risiko menjangkiti virus Zika melalui hubungan seks. Jika seseorang tidak melakukan sebarang hubungan seks, ia akan menghapuskan risiko dijangkiti atau menyebarkan virus Zika sama sekali.

Mengikut garis panduan WHO, sekiranya seseorang sudah dijangkiti virus Zika, untuk kaum lelaki adalah disarankan menggunakan kondom atau tidak melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya enam bulan dari hari pertama simptom Zika.

Manakala bagi kaum wanita, sekurang-kurangnya dua  bulan atau lapan minggu. Bagi sesiapa yang baharu sahaja balik dari negara yang endemik Zika, mereka dinasihatkan untuk gunakan perlindungan iaitu kondom atau tidak melakukan hubungan seks selama lapan minggu atau dua bulan.

Dalam pada itu, Pakar Perunding Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Pakar Regency, Dr. Sharifah Halimah Jaafar menolak saranan yang meminta pasangan melupakan niat untuk memiliki zurait disebabkan Zika.

Katanya, kita tidak tahu sama ada Zika akan kekal sebagai sebahagian daripada penyakit berjangkit seperti demam denggi.

“Kita perlu bersedia kerana Zika mungkin menjadi salah satu vektor penyakit untuk jangka masa panjang,”katanya.
Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. BERANI KERANA BENAR - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER