Selalunya anak yang bermasalah lahir daripada keluarga yang bermasalah. Oleh itu ayah dan ibu perlu betulkan diri sendiri sebelum untuk memperbetulkan anak. Minta ampun kepada Allah kalau tanggungjawab kita dengan Allah kita tidak buat, degil dan melanggar suruhan-Nya. Adakah kita mengharapkan anak kita tidak degil dengan kita, jika kita juga degil serta ingkar kepada Allah?

Maka ubah cara pemikiran kita (‘reset minda’), maafkan segala dosa anak kita. Dosa anak kita tidak banyak jika dibandingkan dengan dosa kita sebagai ibu bapa, kerana kita lebih lama hidup daripada anak. Jika kita tidak mahu mendoakannya apa akan jadi kepadanya dan juga kepada kita, apabila kita telah kembali menghadap Ilahi?
Orang yang bijak dia tidak menyelesaikan masalah, tapi dia mencegah masalah. Berkasar dengan anak bukanlah jalan penyelesaian untuk mendidik anak menjadi baik. Konsep merotan adalah satu kaedah mendidik, bahkan dalam Islam merotan itu adalah satu kaedah didikan untuk anak bersolat tetapi ada caranya; merotan hanya untuk mencegah anak daripada ingkar perintah Allah bukan mendera anak.

Lumrahnya tidak ada bayi yang tidak disayangi dan semua perilakunya dilihat comel dan membahagiakan. Sebagai ibu dan bapa kita tahu, ketika kecil perangai anak semua sama; baik, sebab pada waktu itu syaitan belum mengganggu. Akal anak akan berfungsi ketika anak berumur tujuh tahun dan sudah mula boleh berfikir mana yang baik dan mana yang buruk, tetapi selalunya anak-anak akan tewas dengan godaan syaitan. Sebab itu kita kena beri didikan iman yang mantap kepada anak-anak sejak kecil lagi, supaya mereka membesar dengan iman.
Sebelum tidur doakan untuk anak dan bisikkan kepada anak, “emak atau ayah sayang akannya” (melalui minda bawah sedar/mimda segar, roh kita bercakap dengan roh anak). Pada masa itu sampaikan mesej yang baik terutama masa anak betul-betul sudah hendak tidur. Sebut perkataan yang baik-baik, apa yang kita cakap akan menjadi benih baik yang masuk dalam minda bawah sedar/minda segar anak. Lakukan solat berjemaah bersama-sama anak. Selesai solat, usap rambut anak, cakap yang baik-baik dan harapan kita kepada anak.

Ibu bapa mesti cakap kepada anak kita bangga dengan pencapaian anak kita, dan bersyukur dikurniakan Allah anak yang baik tingkah lakunya. Bangga dan sayangilah anak kita supaya dia tidak mengharapkan kasih sayang, perhatian dan penghargaan dengan orang luar.