Headlines News :
Home » » 7 Jenis Pilihan Laksa Yang Sedap Untuk Jamu Tetamu Rumah Terbuka Anda

7 Jenis Pilihan Laksa Yang Sedap Untuk Jamu Tetamu Rumah Terbuka Anda

Written By zabidi morad on Tuesday, 19 July 2016 | 2:53 pm

Laksa merupakan antara hidangan yang sering disajikan semasa rumah terbuka hari raya. Terdapat pelbagai jenis laksa di Malaysia. Bezanya mi laksa yang digunakan, dan bahan yang dimasukkan dalam kuah yang kebanyakannya berasaskan ikan. Ulam-ulaman seperti timun, bawang besar dan limau kasturi digunakan dalam hampir semua jenis laksa, selain ulam-ulaman tambahan

.


1. Laksa Johor 


Istimewanya laksa Johor, terletak pada mi laksa yang digunakan iaitu spaghetti. Kuah laksanya pula pekat, berempah dan beraroma. Kuah laksa Johor asli mengandungi kerisik, ikan parang, udang segar, udang kering dan ikan kurau kering.

Ulaman seperti tauge, kacang panjang dan timun digunakan disertai sambal belacan. Laksa Johor antara hidangan yang sering jadi pilihan sewaktu perayaan.

2. Asam Laksa (Laksa Penang)

Asam laksa atau lebih dikenali sebagai laksa Penang amat popular bukan sahaja di Pulau Pinang bahkan serata Malaysia. Menggunakan mi laksa beras halus yang direbus dan dimakan bersama kuah yang pedas, masam dan cair.

Ikan yang sering digunakan dalam asam laksa adalah ikan sardin atau ikan selayang. Ulam-ulamannya pula terdiri daripada nenas, daun pudina, hirisan bawang besar dan limau kasturi. Mudah disediakan dan sering dijadikan hidangan rumah terbuka di sebelah utara.

3. Laksa Sarawak

Laksa Sarawak nyata berbeza berbanding laksa di negeri lain. Kuahnya tidak menggunakan ikan dan mi laksanya pula menggunakan bihun. Kekuatan laksa Sarawak adalah pada kuahnya yang berempah dan bahan hiasan yang digunakan.

Kuah laksa Sarawak menggunakan air rebusan ayam dan udang segar. Pes laksa Sarawak boleh disediakan sendiri atau dibeli yang telah siap dipek seperti pes perencah Hj Manan.

4. Laksa Kelantan

Mi laksa yang digunakan sama seperti asam laksa. Manakala kuah ikannya ditambah santan pekat. Jadi kuah laksa Kelantan kurang pedas dan berasa lemak manis. Kuahnya juga disediakan pekat atau sedikit cair. Disertai dengan ulaman dan sambal.

5. Laksam 


Mi laksa untuk laksam ini unik sedikit. Mi yang digunakan diperbuat daripada adunan tepung yang dikukus lalu dipotong. Kuah, ulaman dan sambal yang digunakan sama seperti laksa Kelantan.

6. Laksa Terengganu Mi laksa yang digunakan sama ada jenis tepung beras atau mi lidi. Kuahnya pula berwarna putih disebabkan penggunaan santan. Jika inginkan rasa lebih pedas, boleh masukkan cili kisar (laksa Terengganu kuah merah). Ulaman dan sambal belacan turut digunakan untuk melengkapkan hidangan.

7. Laksa Kuala Kedah (Teluk Kechai)

Laksa Kuala Kedah hampir sama dengan laksa Penang, tetapi kuahnya lebih cair. Istimewanya laksa ini disertai sambal kelapa iaitu kelapa parut yang digaul dengan cili dan kunyit. Jadi rasa laksa ni lemak manis dan pedas.

Ia boleh dimakan bersama telur rebus jika anda suka. Untuk menikmati hidangan laksa ini, boleh ke kedai Zakaria Laksa Teluk Kechai yang terletak di Kuala Kedah.
Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. BERANI KERANA BENAR - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER