Headlines News :
Home » » Jangan lelong murah nama Nabi SAW

Jangan lelong murah nama Nabi SAW

Written By zabidi morad on Tuesday, 6 May 2014 | 9:52 am

Oleh Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri zainul abidin

SAYA tertarik dengan Twitter Imam dan khatib Masjidil Haram, al-Syeikh Su’uud al-Syuraim yang

menyebut: (terjemahan) dakwaan bermimpi Nabi Muhammad SAW menyuruh membunuh banyak nyawa adalah satu kejahatan yang nyata”.


Beliau mungkin menjawab satu ucapan seorang tokoh agama di Mesir dalam videonya yang mendakwa bahawa beliau bermimpi berjumpa dan Nabi Muhammad SAW menyuruh membunuh penunjuk perasaan yang membantah kerajaan tentera.

Salah guna

Demikian nama Nabi SAW sering digunakan untuk pelbagai kepentingan. Oleh kerana nama Baginda SAW begitu laku, ramai yang cuba mengambil kesempatan untuk pelbagai kepentingan diri dan puak.

Mendakwa mimpi berjumpa Nabi SAW, di samping untuk kepentingan tertentu, ia juga bertujuan untuk menunjukkan diri kepada orang ramai bahawa diri yang bermimpi itu sangat istimewa. Inilah yang cuba ditonjolkan sesetengah guru agama dalam membina pengaruhnya dalam masyarakat. Hal ini berbeza dengan golongan salaf terdahulu yang sentiasa merendah diri dalam memperkatakan tentang kedudukan mereka di sisi ALLAH SWT.

Imam Ahlus Sunnah wal Jama’ah al-Imam Ahmad bin Hanbal adalah sarjana hadis yang agung ketika seseorang berkata kepadanya: “Ibu saya telah bermimpi bagi engkau syurga”. Jawab al-Imam Ahmad: “Wahai saudara!

Dahulu Sahl bin Salamah telah diberitahu perkara yang sebegini kemudian dia melakukan pertumpahan darah manusia”. Kata Ahmad bin Hanbal lagi: “Mimpi itu menggembirakan orang mukmin, bukan memperdayakannya”. (al-Zahabi, Siyar A’lam al-Nubala, 11/227. Beirut: Muassasah ar-Risalah).

Namun apabila agama menjadi bahan untuk kepentingan diri, maka mimpi dijadikan hujah, sedangkan nas yang terang diketepikan. Betapa banyak nas yang Nabi SAW melarang kezaliman, kesombongan, mengambil kesempatan atas harta orang ramai dengan menggunakan nama agama dan lain-lain penyalahgunaan dan penindasan.

Masakan Nabi SAW muncul dalam mimpi seseorang yang akhirnya mencetus kesemua hal itu. Masakan ALLAH mengiktiraf insan tertentu dengan diberikan kurniaan bermimpi Nabi Muhammad SAW sedangkan dia akhirnya membuat perkara yang dilarang oleh Baginda SAW.

Sesiapa yang mendakwa bermimpi Nabi Muhammad SAW dengan satu mesej yang mencanggahi ajaran Baginda SAW, dia sebenarnya berbohong. Jika pun dia bermimpi, itu sebenarnya syaitan yang menyerupai orang lain, lalu kerana dia tidak kenal Nabi Muhammad SAW maka dia menyangka itu Baginda SAW.

Syaitan tidak boleh menyerupai Nabi Muhammad SAW tetapi boleh menyerupai orang lain dan yang tidak tahu menyangka itu Nabi SAW. Syaitan boleh menipu sesiapa sahaja sekalipun yang berserban besar.

Kaut keuntungan

Hari ini ramai yang membuat pelbagai majlis atas nama Nabi Muhammad SAW. Pada asasnya mengingati Nabi SAW dalam usaha mengamalkan ajaran Baginda SAW memanglah sesuatu yang baik.

Bernasyid dan berqasidah untuk hiburan hati juga tidak salah. Memuja dan memuji Nabi SAW dalam puisi dan syair juga baik. Namun, jika Nabi SAW itu sekadar satu upacara dalam menaikkan golongan tertentu ataupun mengaut keuntungan tertentu maka itu tidak akan membawa masyarakat kepada Nabi SAW.

Ada pula yang mendakwa kononnya Nabi SAW itu hadir ke dalam majlis mereka secara jaga atau yaqazah. Ada yang melambai kononnya Nabi SAW itu hadir. Sekadar lambai suka-suka maka itu sekadar hiburan.

Namun apabila melibatkan dakwaan tertentu berkaitan agama maka itu perlukan dalil syarak. Takrif sahabat Nabi SAW di sisi ahli hadis ialah ‘sesiapa yang berjumpa dengan Nabi SAW, beriman dengan Baginda SAW dan mati dalam iman’.

Soalannya, apakah mereka yang berjumpa Nabi SAW dalam majlis-majlis di Malaysia ini telah menjadi sahabat Nabi SAW sehingga mereka ini nanti kita sebut selepas nama mereka radiyalLahu ‘anhu.

Dakwaan yang seperti ini mempunyai kesan yang bukan mudah. Jika kita masih ingat dahulu Ashaari Muhammad pengasas Pertubuhan al-Arqam yang membawa ajaran sesat yang berasaskan mimpi dan pertemuannya secara yaqazah (jaga) dengan Nabi SAW. Akhirnya pelbagai dakwaan pelik dikeluarkannya dengan bersandar kepada dialognya dengan Nabi Muhammad SAW yang dia dakwa itu.

Golongan sahabat Nabi SAW telah menghadapi pelbagai krisis dan masalah. Mereka tidak pernah menggunakan mimpi berjumpa Nabi SAW dalam pertikaian antara mereka.

Tidak pernah ‘Ali ataupun ‘Aishah ataupun al-Zubair ataupun Talhah dalam krisis antara mereka yang telah membawa kepada penumpahan darah itu mendakwa bermimpi berjumpa Nabi SAW dalam menentu kebenaran.

Padahal mereka lebih perlukan dan lebih layak untuk bermimpi berjumpa Baginda SAW. Maka, kita kena ingat apa yang Nabi SAW ingatkan kita: “Pada akhir zaman akan ada para dajal lagi pendusta.

Mereka membawa kepada kamu hadis-hadis yang tidak pernah kamu dan bapa-bapa kamu mendengarnya. Kamu hendaklah berhati-hati dengan mereka agar mereka tidak menyesatkan kamu dan memfitnah kamu (menipu kamu sehingga yang batil disangka benar). (Riwayat Muslim)

Cinta keluarga nabi SAW

Ramai orang suka menyandarkan diri mereka kepada Nabi SAW dengan dakwaan mereka keluarga Baginda SAW ataupun pencinta keluarga Nabi SAW. Paling hebat dalam hal ini golongan Syiah dan mereka yang mendekati jalan yang diambil Syiah.

Kita tidak boleh nafikan bahawa kita semua dituntut menyayangi keluarga Nabi SAW (ahlul bait). Saban hari kita berselawat buat mereka. Namun, bukan semua ahlul bait itu mendapat kemuliaan ALLAH.

Hanya ahlul bait yang mengikuti jejak langkah Nabi SAW sahaja. Iman bukan warisan keturunan. Anak Nabi Nuh AS menjadi penderhaka kepada beliau.

Maka tidak mustahil ada keturunan Nabi Muhammad SAW juga yang tidak mengikuti jalan Baginda SAW. Perkataan ‘habib’ dan ‘sayyid’ bukan jaminan seseorang itu berada atas jalan Nabi SAW.

Nabi Muhammad SAW menegaskan: “Sesungguhnya binasa mereka yang sebelum kamu kerana mereka itu apabila seorang yang dianggap ‘mulia’ dalam kalangan mereka mencuri dia dibiarkan.

Apabila seorang yang lemah mencuri, mereka laksanakan hukuman ke atasnya. Demi ALLAH! Jika Fatimah binti Muhammad mencuri nescaya aku potong tangannya” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
telaga di syurga

Dalam keghairahan mendakwa sebagai pengikut Nabi Muhammad SAW ataupun pencinta Nabi SAW, kita janganlah lupa bahawa dalam hadis banyak golongan yang  Nabi SAW tidak mengaku mereka sebagai pengikut Baginda SAW.

Mendakwa itu mudah, tetapi untuk mendapat pengiktirafan dari Baginda SAW memerlukan usaha kita semua agar berada atas panduan Baginda SAW.

Antara golongan yang Nabi SAW tidak mengaku sebagai pengikut Baginda SAW ialah golongan menipu umat Islam terutama dari segi harta benda. Suatu ketika, Rasulullah SAW melintasi satu bekas makanan (untuk dijual), lalu Baginda SAW memasukkan tangannya ke dalamnya. Tangan Baginda SAW menjadi basah. Baginda SAW pun bersabda: “Apakah ini wahai empunya makanan (peniaga)?.

Dia menjawab: “Terkena hujan, wahai Rasulullah!”. Baginda SAW bersabda: “Mengapa engkau tidak jadikan bahagian yang basah itu di atas makanan supaya orang boleh nampak? Sesiapa yang menipu, dia bukan dari pengikutku” (Riwayat Muslim)

Pencinta dan keluarga Nabi SAW tidak boleh bersama dengan penipuan. Nabi SAW tidak mengaku sebagai pengikut Baginda SAW. Bahkan pencinta wajar tegas dalam memperkatakan kebenaran.

Sesiapa yang menipu hakikat dan menyelewengkan kebenaran maka dia tidak diiktiraf sebagai pengikut Nabi SAW. Sabda Nabi SAW: “Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan.

Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga).

Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolong kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku daripada kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)” (Riwayat Ahmad, al-Nasai dan al-Tirmizi. Sahih)

 Moga kita semua sayangkan Nabi SAW. Berusaha mengikuti jalan Nabi SAW. Menggalakkan orang ramai ke arah cinta Nabi SAW dengan pelbagai pendekatan. Namun, jangan murah-murah lelong nama Nabi SAW untuk kepentingan yang tidak diiktiraf oleh Nabi SAW!
Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. BERANI KERANA BENAR - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER