1.       eBooks
Jika anda memiliki kemahiran menulis serta profesion anda sekarang menarik untuk dikongsi
bersama umum, apa salahnya mencuba dengan cuba menulis eBooks.
 
2.       Pengaturcaraan
Pertambahan blog-blog Wordpress mewujudkan persaingan yang sihat antara satu sama lain. Jika ada yang inginkan plugin ditambah supaya memudahkan ditemui dalam enjin carian blog dalam platform Wordpress mereka, apa salahnya anda tawarkan perkhidmatan.
 
3.       Perniagaan secara langsung dalam talian
Cuba-cuba menceburi perniagaan dalam talian yang semakin mendapat sambutan hangat sekarang. Selain dapat memperoleh keuntungan anda juga dapat membina rangkaian.
 
4.       Blog
Ribuan orang di seluruh dunia telah berjaya memperoleh ganjaran daripada kegemaran menulis di blog. Apabila memperoleh trafik yang memberangsangkan maka anda hanya perlu menanti keuntungan.
 
5.       Banner Pengiklanan Web
Menjual ruang iklan anda sendiri secara langsung adalah salah satu kaedah pencarian wang yang paling menguntungkan. Ia membolehkan anda untuk mengurangkan komisen orang tengah dan menentukan kadar anda sendiri. Format banner yang paling popular di web adalah 728 × 90, 120 × 600, 300 × 250 dan 125 × 125.
 
6.       Domain
Jika punyai kemahiran apa salahnya melakukan jual beli Domain untuk mendapat sedikit keuntungan.
 
7.       Pemasaran perkongsian
Pemasaran perkongsian adalah satu amalan yang sangat popular di Internet. Di bawah sistem ini, anda mempunyai orang tengah yang membenarkan orang lain (rakan kongsi) menjual secara langsung atau tidak langsung produk dan perkhidmatan, pertukaran untuk komisen.
 
8.       Mengubahsuai rekaan baju
Manfaatkan kebolehan anda mengubahsuai baju t-shirt ataupun lain-lain barang-barang yang tidak memerlukan kos yang terlalu tinggi seperti cetakan untuk sekolah dan lain-lain. Dapatkan tender dan cuba runding nilai terbaik.
 
9.       Senarai e-mel atau risalah maya
Senarai e-mel dan surat berita mewakili salah satu dari platform pemasaran yang paling berkuasa dengan penawaran kadar penukaran serta sambutan yang luar biasa. Mewujudkan satu senarai yang besar adalah tugas yang sukar walaupun jadi jika anda mempunyai laman web yang popular anda boleh memanfaatkan untuk meningkatkan bilangan pelanggan pada senarai anda.
 
10.   Direktori Niche
Internet adalah terlalu besar untuk menerokai bersendirian. Jadi anda mengambil bantuan enjin carian, tetapi mereka mempunyai had masing-masing. Anda boleh mencipta laman web direktori yang menyediakan senarai produk atau laman-laman web dalam segmen tertentu.
 
11.   Pembantu Virtual
Bantu individu yang memerlukan bantuan mencari sesuatu maklumat berkenaan perkara yang amat penting dan sukar serta memerlukan kepakaran anda. 
 
12.   Khidmat Pengujian Laman (Web Tester)
 Cuba dapatkan peluang kerana pemaju laman-laman web sentiasa mencari penguji tapak di forum-forum webmaster.
 
13.   Suntingan Video
Tawar nilai yang setaraf dengan kepakaran anda dengan teknik suntingan video yang menggunakan kamera dan perisian suntingan video amatur. Jika pandai mencari pelanggan tidak mustahil anda bakal mendapat manfaatnya memandangkan trend itu semakin mendapat perhatian.
 
14.   Memasukkan data
Sesetengah syarikat-syarikat kecil amat-amat memerlukan individu tambahan bagi proses memasukkan data-data sama ada data pekerja ataupun berkenaan dengan kerja-kerja seharian mereka.
 
15.   Bantuan Outsourcing
Jika anda mempunyai hubungan dengan industri pelancongan ataupun syarikat-syarikat komunikasi di negara-negara lain tawarkan perkhidmatan bantuan komunikasi untuk perniagaan kecil yang lain secara dalam talian.
 
16.   Penulisan artikel
Hasilkan artikel yang berkualiti dengan memenuhi spesifikasi yang ditetapkan dan cari platform media-media cetak yang menawarkan sagu hati jika karya anda disiarkan.
 
17.   Gambar digital
Minat anda mengambil gambar patut di aplikasi dengan menjual koleksi anda secara digital.
 
18.   Terjemahan
Apabila anda mendapat peluang dengan syarikat penerbitan media cetak atau pun elektronik yang inginkan penterjemah bagi setiap karya-karya yang akan diterbitkan, ambil peluang itu dan cabar diri anda lakukan yang terbaik.
 
19.   Donations
Meletakkan link “Donations” atau butang di laman web boleh menjadi cara yang berkesan untuk mendapatkan wang lebih-lebih lagi jika blog anda adalah khusus di mana pembaca belajar dan mendapat nilai dari kandungan anda. Pembangunan peribadi dan blog produktiviti misalnya cenderung boleh menunjukkan prestasi yang baik dengan sistem yang  berasaskan sumbangan
 
20.   Laman web
Bina laman web yang benar-benar dapat menarik perhatian ramai pembaca dan cari jalan mempopularkan laman web anda.
 
21.   Kaji Selidik dan Undian
Hanya dengan melakukan kaji selidik dan melakukan undian mengenai sesuatu perkara, anda boleh membuat wang. Tidak percaya? Antara yang popular adalah laman web Vizu Answers yang menawarkan perkhidmatan tersebut. Pada asasnya, anda perlu mendaftar dengan mereka  dan pilih jenis pemilihan yang anda mahu jalankan di laman web anda.
 
22.   Laman web Canned
Membangunkan sebuah laman web dalam niche tertentu dan menjualnya dengan beberapa salinan.
 
23.   Brushes dan Styles
Industri teknologi kreatif sekarang semakin berkembang jadi ini adalah peluang anda untuk membantu pesaing lebih kreatif daripada yang lain. Cipta Brushes dan Styles untuk perisian suntingan Photoshop dan tawarkan nilai yang terbaik.  
 
24.   RSS Feed Ads
Dengan penerimaan teknologi RSS yang pantas capaian berjuta-juta pengguna Internet, pemilik laman web boleh mula mencari jalan untuk mendapatkan wang daripada saluran baru ini
 
25.   Aplikasi Telefon Pintar
Cuba bina aplikasi untuk telefon pintar seperti yang menggunakan sistem operasi (OS) Android, iPhone dan jualkan dalam Marketplace.
 
26.   Perkhidmatan dalam talian
Tawarkan perkhidmatan setup dan customize blog bagi individu yang inginkan blognya kelihatan lebih berkualiti dan profesional.
 
27.   Tutorial
Bagi yang mempunyai kemahiran dalam profesion masing-masing, cuba bina video tutorial yang memanfaatkan semua orang dan jualnya kepada yang berminat. Apa yang berlaku sekarang ramai yang hanya mengedarkannya secara percuma sedangkan ribuan orang telah melihatnya.
 
28.   Dropshipping
Seperti menjual semula web hosting dan nama domain anda boleh menjual hampir apa sahaja dengan bekerjasama dengan pengeluar yang menawarkan perkhidmatan  dropshipping iaitu melibatkan penghantaran produk kepada pelanggan bagi pihak anda. Dalam perniagaan dropshipping, anda mengumpul pesanan itu di laman web anda dan kemudian mengarahkan pengilang untuk menghantar produk kepada pelanggan anda. Pengilang akan dibayar harganya dan anda menyimpan bakinya.
 
29.   Pertandingan menulis
Sertai pertandingan-pertandingan menulis dan cuba nasib anda. Tetapi jadikan ia lebih berpotensi untuk menang dengan kajian-kajian dan fakta-fakta berkaitan bagi memastikan artikel anda berkualiti.
 
30.   Web Hosting
Bina web hosting anda sendiri yang boleh memuatkan fail-fail html, php script, cgi script, css, imej, database, dan lain-lain. Seterusnya cari individu yang ingin memilikinya.

31.   Susunan album gambar
Memahat memori dalam bentuk album merupakan trend yang merupakan perkara wajib terutamanya ketika majlis-majlis perkahwinan. Miliki DSLR dan pelajari teknik-teknik yang tepat sehingga meyakinkan orang untuk mengupah anda.
 
32.   Suntingan profesional
Aplikasikan apa yang anda peroleh di tempat kerja dengan membuat suntingan atau pemeriksaan akhir untuk kertas kerja pelajar universiti atau pun sesiapa sahaja yang memerlukannya. Pastikan anda turut memiliki kelayakan yang membuatkan pelanggan anda tidak ragu-ragu.
 
33.   Perdagangan Ecurrency:
Perdagangan Ecurrency adalah serupa dengan perdagangan saham iaitu salah satu cara yang lebih berisiko untuk mendapatkan wang.
 
34.   eBay
Jual barang anda sendiri ataupun jalankan perniagaan secara tetap apabila mendapatkan bekalan lebih murah dan jualnya mengikut harga semasa.
 
35.   Perunding media sosial
Menjadi orang yang bertanggungjawab menguruskan dari segi iklan, pembinaan fan page serta melaksanakan pemantauan bagi sesuatu tempoh tertentu.
 
36.   Kandungan Premium
Beberapa laman web dan blog-blog memberikan sebahagian daripada kandungan mereka secara percuma dan mengenakan caj bagi akses ke kandungan premium dan bahagian eksklusif.
 
37.   Sub Host Forum
 Terdapat sesetengah tempat yang membenarkan anda menjalankan pelbagai forum di bawah pelayan jadi tiada salahnya jika anda sebagai pemunya pelayan mengenakan pelayan kepada orang yang menjadi tuan rumah forum atau meletakkan beberapa iklan mereka jika ia ditawarkan secara percuma.
 
38.   Mereka bentuk logo
Beratus-ratus laman web yang dilancarkan memerlukan logo sebagai keperluan harian. Jika anda boleh menjadi kreatif dan reka bentuk logo yang menarik, buat duit dengan menawarkan perkhidmatan reka bentuk logo peribadi pada webmaster forum, laman web iklan dan Fiverr. Anda tidak perlu menggunakan perisian Photoshop hanya dengan GIMP atau mana-mana perisian manipulasi imej lain yang bebas.
 
39.   Penciptaan lirik/lagu
Jangan menpersia-siakan bakat anda. Cuba kembangkan dengan mencari platform yang sesuai dan pastikan anda sentiasa berhati-hati agar tidak tertipu. Apa yang paling penting ia bukan sahaja mendatangkan pendapatan tambahan kepada anda tetapi mana tahu anda turut boleh menjadi popular.
 
40.   Bermain permainan dalam talian
Terdapat laman web yang akan membayar tunai sebenar bagi mata yang anda memperoleh dalam permainan yang berbeza. Untuk melibatkan diri dalam permainan serius dengan wang tunai, pastikan bahawa anda mempunyai kad grafik yang betul, CPU yang telah di naik tarafkan serta lain-lain. Selain itu pastikan permainan yang anda ceburi mempunyai kelulusan yang sewajarnya serta sah di sisi undang-undang.
 
41.   Pemasangan Aplikasi
Dapatkan bayaran untuk memasang aplikasi seperti memasang script laman web dan aplikasi atau platform seperti WordPress yang boleh mengelirukan bagi pengguna baru. Mungkin anda boleh melakukan secara percuma sebagai permulaan tetapan mengenakan bayaran untuk memasangnya pada pelayan orang lain.
 
42.   Perkongsian fail
Jika anda pernah melawat laman web perkongsian dokumen pasti anda tahu ada yang  menawarkan muat turun percuma tetapi apabila sampai ke suatu peringkat, pengguna yang menggunakan link daripada web/blog  tersebut dikehendaki melakukan pembayaran.
 
43.   Games Tester
Apabila ada game baru dikeluarkan, sebelum pengeluar mahu memperkenalkan kepada pengguna anda boleh mendapatkan peluang sebagai game tester bagi mencuba terlebih dahulu bagaimana kondisi dan keadaan permainan sekarang daripada pelbagai aspek sama ada selamat ataupun mengesan masalah-masalah kecil-kecilan lain.
 
44.   Penulis tetamu
Webmaster kadang-kadang memerlukan pakar-pakar tertentu untuk mewujudkan kandungan untuk laman web mereka. Mereka mungkin tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang topik tertentu atau ingin mempunyai pandangan orang lain.
 
45.   Links
Cari peluang dengan bertindak sebagai perantara di antara orang-orang yang sanggup menjual link dan orang-orang yang sanggup untuk membelinya. Hal ini kerana dalam usaha untuk mendapatkan yang lebih tinggi kedudukan enjin carian di Google, ramai orang merasakan bahawa mereka perlu mempunyai banyak backlinks untuk menghalakan blog atau pun laman web ke arah tapak mereka.
 
46.   Storan
Anda boleh membangunkan kemudahan-kemudahan penyimpanan mini-warehouse bagi sesetengah pihak yang amat memerlukan dalam proses penyimpanan. Hanya kenakan sedikit bayaran bagi sesuatu kapasiti data yang disimpan. Proses dalam awan ini memberikan ruang untuk penghantaran data-data besar melalui e-mel.
 
47.   Tuan rumah (hosted) e-mel
Tawaran menjadi tuan rumah kepada e-mel  dengan menjual beberapa e-mel dari domain anda. Jika mana-mana anda semua mahukan e-mel seperti reza@companysaya.com mungkin anda akan boleh dikenakan bayaran.
 
48.   Ringtone
Muzik memang boleh buat duit. anda ada gubahan lagu menarik yg boleh dijadikan sebagai ringtone. Masukkan ke laman web percuma talian. bagi versi demo sahaja. siapa yang suka, minta hubungi anda.
 
49.   Forum swasta
Walaupun pengguna Internet didedahkan dengan forum bebas ada juga kemungkinan untuk mewujudkan satu forum swasta di mana ahli-ahli perlu membayar yuran seumur hidup atau pun berulang-ulang untuk menyertai. Mungkin jika forum itu mendapat perbincangan hangat daripada seluruh dunia.

50.    Tukar e-mata wang
Ada orang yang sanggup membayar anda untuk menukarkan wang daripada e-gold dan paypal jika anda mempunyai akaun di kedua-dua tempat.