Headlines News :
Home » » Bagaimana nak buang "Home Page" Yang Tak Dikenali Pada Browser IE, Chrome, Mozilla dll

Bagaimana nak buang "Home Page" Yang Tak Dikenali Pada Browser IE, Chrome, Mozilla dll

Written By zabidi morad on Thursday, 8 January 2015 | 10:53 pm

Lama saya tak menulis di blog ini.. rasanya dah 2 bulan lebih. Semalam ada yang tanya saya bagaimana nak buang default laman pada home page yang telah di hi-jack oleh sesuatu laman. Contohnya pada gambar di atas. Biasa berlaku bila kita install sesuatu yang jenis crack.

Laman http://hi.ru/?10 (Rusia) ini telah menguasai "home page" semua browser yang ada pada pc kita setelah di intall IDM 6.21.18 terbaru yang jenis silent. Jenis silent ialah jenis yang malas nak crack (crack automatik)
Ada beberapa cara untuk mengatasi jenis yang menguasai 'home page':

Cara Pertama semak pada "Uninstall" lihat ada atau tidak. Kalau ada remove. Jika tiada ikuti langkah kedua..

Cara Kedua semak pada "Add Ons" iaitu pada "Extensions"  browser. Jika ada remove, jika tidak ada ikuti langkah ketiga..

Cara Ketiga ialah klik sebelah kanan mouse pada icon browser dan pilih "Properties" seperti gambar di atas.

Lihat pada "target".. ada ditambah selepas exe kan?? Buang perkataan tambahan tersebut yang mengarah browser membuka laman tertentu.


Kalau tak jumpa di desktop, cari di taskbar..


...dan akhir sekali jangan lupa untuk tukar semula homepage pada browser anda. Nanti ada yang kata kenapa tak berubah setelah dibuat langkah ketiga... Cikgu Zul loyar buruk juga !!!. Nak berubah macam mana homepage diset pada url 'celaka' tu tak dibuang kepada yang asal atau yang dipilih...
Selamat mencuba kepada mereka yang suka install 'mengarut ngabang' hingga jem kelong pc..
 
http://zulbmohd.blogspot.com
Share this post :

Post a Comment

 
Programmer : Creating Website
Webmaster ZABIDI MORAD
Copyright © 2014. BERANI KERANA BENAR - All Rights Reserved

PANDANGAN DALAM LAMAN INI TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER